En Etkili Ders Çalışma Metodları

 Giriş

Toplumun her kesiminin kendince sorumlulukları vardır. Öğrencilerin ise en büyük sorumlulukları derslerine çalışmalarıdır. Derslerden yüksek notlar alarak gelecekteki hedeflerinize ulaşmak için derslere ve sınavlara hazırlanırken en etkili biçimde hazırlanmak gerekir.



Not: Bu yazıda kullandığım veya ilham aldığım tüm herşeyin kaynaklarına yazı sonundaki Kaynakça kısmındaki linklerden ulaşabilirsiniz ! 


ETKİLİ DERS ÇALIŞMA METODLARI NELERDİR  ?

1. Derslere Katılım Sağlamak

"Dersi derste anlarsın" Bu sözü daha önce hiç duydunuz mu ? Bu sözü genelde öğretmenler söylerler. Öğretmenlerin çoğu öğrencilerinin ders içindeki davranışlarını veya derse gelip gelmediklerini gözlemlerler. Bu sözü de bu gözlemlere dayanarak söylerler yani bu da demek oluyor ki bu sözün gerçekten de doğru olduğunu kabul edebiliriz. O yüzden ilk olarak derslere girin ve dinlerken dersjn ana konusunu bütün olarak görüp dinleyin.



2. Anlamadığınız Kısımları Kesinlikle Sorun !

Anlamadığınız kısımları sorun çünkü; Konu bütünlüğü önemlidir. Anlamadığınız bir kısım olduğunda beyniniz sürekli olarak anlamadığınız kısmın veya durumun konuyla alakasını kendi başına çözmeye çalışırken, asıl hedeften sizi şaşırtır. Yani size asıl öğretilen şeyi düşünmek yerine küçük bir detaya takılıp kalmak ana konudan sapmanıza neden olabilir. O yüzden anlamadığınız kısımları kesinlikle sormanızda fayda var.




 

3. Derse Katılım Sağlayın 

Size veyahut sınıfa genel bir soru sorulduğunda cevaplamadan korkmayın. Cevabı bilmiyor vey yanlış biliyor olabilirsiniz. Bunun bir önemi yok, dünyanın sonu değil ya altı üstü bir soru..





Ayrıca aktif olarak derse katılım sağlamanızın bir diğer yararını belirtelim;
İnsan oğlu olarak genelimizde bir konuya veya bir olayı dikkatlice ve anlayarak dinleme süremiz 20-25 dakika kadardır. Bir süre sonra ilginiz kayar bir süre daha sonra ise uyuyakalmış olduğunuzu ve dersin çoktan bittiğini anlayabilirsiniz. Sınıftan birinden veya öğretmeninizden bir reaksiyon almanız beyninizi harekete geçirecektir ve ders boyunca ilgi ve odağığınızın kayma olasılığı düşecektir.


3. Not Tutun !

Not tutun diyoruz evet. Her duyduğunuz cümleyi yazın değil. Çünkü tuttuğunuz notlar ne kadar sade,basit,anlaşılır, ve öz olursa tekrar dönüp bakma ihtimaliniz artar ve  bu baktığınız süre zarfında sıkılmadan tekrar yapabilirsiniz. Not düzeninin güzel olması sizi sizden alacağı için ne ara tekrar yaptığınızı bile anlamayabilirsiniz. 

O yüzden not tutun. Not tutarken de kendinize konu hakkında kilit noktalar belirleyip bunları not tutun. Gereksiz yazı kalabalığı yapmayın. 
Unutmayın ! "Söz uçar yazı kalır"




4. Düzenli Olarak Tekrar Yapın 

Düzenli olarak o gün öğrendiğiniz yeni bilgileri ders esnasında özenle tuttuğunuz notları açarak tekrar yapın ve konuları kafanızda tam pekiştirmenizi sağlayın.
Ezber yapmaktan kaçının. Ezber çabuk unutulur ve bir anlam ifade etmez. Onun yerine anlamaya çalışın.






5. Konunuzun Detaylarını Araştırın 

Araştırmaktan çekinmeyin. Öğrenmeye açık olun. Bugün derste işlediğiniz konuların detaylarına internet üzerinden bakın göz atın. Çünkü size bir ders süresinde istenilse dahi verilecek bilgi kısıtlıdır. Her zaman birinin size bilgi vermesini beklemeyin bilgiyi kendi imkanlarınızla elde edin.



6. Kendi Çalışma Metodunuzu Belirleyin 

Kendinizi tanıyın ve hangi şekilde ders çalışmanın size kolaylık sağladığınız deneyerek test edin. Örneğin kimisi sadece 2-3 kere bir konuyu okumayla yetinirken, kimisi ise konuyu bir kere yazıp bir kere okumayla daha akılda kalıcılık sağlayabilir. Siz de kendinize küçük testler yaparak okuyarak mı ? şifreleyerek mi ? yoksa yazarak mı daha iyi anladığınızı keşfedin ve bu keşfinizin ışığında çalışmalarınızı yapın !



7. Çalışma Programı Hazırlayın 

Kendi beyninizi yormayacak aşırı ağır bir ders çalışma programı oluşturmak yerine daha az yorucu fakat daha kısa aralıklarla olacak şekilde bir çalışma programı oluşturun. Oluşturduğunuz bu programa kesinlikle uyun ! Programdan şaşmayın. 

Programdan şaşmayın çünkü; İnsan beyni doğası gereği sürekli yeni birşeyler öğrendiğinde beyin kendiliğinden öğrenme konusunda daha da aktifleşir ve daha kolay öğrenmeye başlar. Fakat öğrenmeye ve çalışmalarınızı sık sık uzun aralar verirseniz. Bu hızlı öğrenme yetkinliği git gide azalır ve beyin aktif olarak çalışmadığından tembelleşir, algılamada güçlük çekmenize neden olur.







O yüzden beyninizi sürekli öğrenmeye açık tutarak ve yukarıdaki temel maddelere de düzenli bir şekilde azim ile uyarsanız, üstesinden gelemeyeceğiniz hiçbirşeyin olmadığını bizzat kendiniz farkedeceksiniz.

Ve... Veda Cümleleri

Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz ? Sizlerin de görüşlerinizi merak ediyorum belirtirseniz çok sevinirim. Bu yazıda imla kurallarına aykırı cümlelerim olduysa eğer beni bağışlayın. Çünkü kendi düşüncelerimi ilk defa böyle yazıp diğer insanlarla paylaşıyorum. Herkese iyi günler dilerim :)

"Saygılarımla "


* Unutmayın Kader Tercihlerinize Göre Şekillenir !

 - Mehmet Sever

Tüm öğrenci arkadaşlarıma ve kardeşlerime başarılar diliyorum ve bu konuyu burda bitiriyorum sağlıcakla kalın !  :)


Beni desteklemek istiyorsan veya bir sonraki konumuzu merak ediyorsan blog profilimi takip edebilirsin. Şimdiden destekleyen yahut desteklemeyen herkese çok teşekkür ederim. Umarım bu yazdıklarım ile hayatınıza bir katkıda bulunabilmiş, duygu ve fikirlerinize dokunabilmişimdir.

                       ♣♣♣♣♣♣

Dipnot: Eğer yazımızı tamamen okuduysan eksik, yanlış, karışık başlıklar gördüyseniz veya bunların dışında bir fikir belirtmek isterseniz çekinmeden yorumlarda belirtebilirsiniz. Her türlü görüş,fikir ve eleştiriye açığızdır :)






                                                 Kaynakça

https://toptalent.co/mutlaka-denemen-gereken-15-verimli-ders-calisma-teknigi

https://www.google.com/amp/s/www.gazetevatan.com/amp/egitim/ogrenci-affi-teklifi-meclise-sunuldu-1420479

https://www.gereklibelgeler.net/yos-sinav-basvurusu-gerekli-belgeler/

https://ytong.com.tr/blog-detay.asp?blogID=32

https://www.google.com/amp/s/www.sozcu.com.tr/2020/egitim/e-okul-kayit-sorgu-ekrani-okul-kayitlari-basladi-mi-5987027/amp/

https://kadin.com/not-tutma-yontemleri/amp

https://www.google.com/search?q=evde+ders&tbm=isch&ved=2ahUKEwiQwYOAu9_6AhXK7rsIHQDcC-EQ2-cCegQIABAC&oq=evde+ders&gs_lcp=ChJtb2JpbGUtZ3dzLXdpei1pbWcQAzIFCAAQgAQyBQgAEIAEMgUIABCABDIFCAAQgAQyBQgAEIAEOgcIIxCuAhAnOgUIABCiBDoECCMQJzoICAAQgAQQsQNQ_QNYqhZgshdoAHAAeACAAdEBiAHnFZIBBjAuMTYuMZgBAKABAcABAQ&sclient=mobile-gws-wiz-img&ei=GjNJY5DMBcrd7_UPgLiviA4&bih=612&biw=360&client=ms-android-samsung-gs-rev1&prmd=ivn#imgrc=nRNVdVPk_11l3M

https://www.google.com/amp/s/www.dokuz8haber.net/arastirmaci-gazetecilik-yargisiz-infazlari-arastirmak-icin-ipuclari/amp


https://emoji.com.tr/yilda-100-kitap-okumak/

https://www.iienstitu.com/blog/yeni-mezun-kimdir


https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Beyin







 Tüm öğrenci arkadaşlarıma ve kardeşlerime başarılar diliyorum ve bu konuyu burda bitiriyorum sağlıcakla kalın !  :)



Yorumlar

  1. Kendisi bu şekilde çalışmış mıdır acaba :D

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar