Hangi Mesleği Seçmeliyim !

                                                      

GİRİŞ

 Merhabalar bu yazımızın amacı bir nebze de olsa geleceğinize yön vermek konusunda fikir sahibi olmanızı sağlamak. Nasıl bjr gelecek istediğinizi hangi mesleği yapmak istediğinizi kararlaştırmanıza yardımcı olmamız veya en azından bunu demememiz için yazıldı.


Öncelikle konu bütünlüğü sağlamak için yazıda geçen temel kavramların anlamlarından bahsedelim.

Meslek: Bir kimsenin hayatını kazanmak için yaptığı, diğer insanlara yararlı bir hizmet ya da ürün sağlamaya yönelik olan, kuralları toplumca belirlenmiş ve belli bir eğitimle kazanılan bilgi ve becerilere dayalı etkinlikler bütünüdür.

İş: : Belli bir meslek alanında sürdürülen benzer etkinlikler  grubudur. Özel bir çalışma alanındaki görevleri tanımlar.

⭐ İş, mesleki bilgi ve becerilerin uygulamaya konmasıdır.

 ⭐ Mesleği icra ederken yapılan görev ve aktivitelerdir. 


Meslek ve iş kavramları birbirine çok karıştılır. Bu iki kavram arasındaki farkı iyi kavramak gerekir.



Kariyer: Kariyer kavramı; bir ömür boyu yaşanan olaylar dizisi, bireyin meslek ve diğer yaşam rollerinin birbirini etkilemesi ve izlemesi sonucu oluşan genel örüntü ve gelişim çizgisinde,özellikle iş ve mesleğe ilişkin rollerinde ilerleme, duraklama ve gerilemeleri de içeren bir süreçtir.

Bu 3 temel kavramı anladığımıza göre şimdi meslek seçiminde kendinizle ilgili dikkat etmeniz gereken diğer kavram ve unsurlara bakalım. Meslek seçiminizi bu unsurları değerlendirerek yapmanız sizin için daha sağlıklı olacaktır. Bu unsurlar aşağıdaki gibidir;


Yetenek

    * Çeşitli alanlarda sergilenebilen performans kapasitesi.

•   * Öğrenme gücü

•    *  Bir iş, görev ya da faaliyeti diğer insanlara göre daha başarılı ve daha hızlı bir şekilde yapabilme yetisi.



Meslek seçiminde yeteneklerinizi bilmek önemlidir. Kendi yeteneklerinizin farkına varın ve eğer gerçekten ben bu konuda yetenekliyim diyorsanız yeteneklerinizle ilgili alanlara yönelmeye çalışın. Bu hususu dikkate alarak yeteneğinizle ilişik bir meslek grubunda çalışmanız o meslek grubundaki mesleklere uyumunuz,mesleği kavramanız,mesleğinizi sağlıklı idame etmenizi,çevrenizdekiler ve iş arkadaşlarınız tarafından işinizi takdire şayan bir şekilde yaptığınızı lanse etmeniz açısından önemlidir.


Yetenek-beceri farkı

•       Beceri ve yetenek kavramları birbirine yakın anlamlar içermekle birlikte, bu ikisi arasında ince bir fark vardır.

•       Yetenek, bireyin performansına yansıtacağı potansiyel iken; beceri, bireyin ondan istenen işi yapabilecek düzeyde olması anlamına gelir.

 

İlgi

         İlgi, bir etkinliğin özünden elde edilen doyum.

o   belli faaliyetlere isteyerek yönelme,

o   bu faaliyetleri kısıtlayıcı koşullar altında bile başka faaliyetlere tercih etme ve

o   bu faaliyetleri yaparken yorgunluk yerine dinlenmişlik, bıkkınlık yerine devam etme isteği duyma durumlarında varlığına hükmettiğimiz bir iç uyarıcıdır.




    İlgi duyduğunuz alanlarla alakalı bir meslek seçmek çok ama çok önemlidir. Çünkü ilgi duyduğunuz bir işte çalışmak hem sizi çalışırken mutlu edecek hem de o alanda kendinizi daha da gelişmenizi sağlayacaktır. Unutmayın işininizi severek yapmıyorsanız hayatta asla mutlu olamazsınız.


Yetenek-ilgi farkı

•       Yetenekler bir mesleki etkinlikte sağlanan başarı düzeyi, ilgiler ise o faaliyetlerden zevk alma düzeyiyle ilişkilidir.


Meslek Değerleri

•       Bir mesleğe girme sonucunda o mesleğin getirilerinden elde edilen doyumdur.

•       Meslek değerleri, bir mesleği birey için değerli kılan özelliklerin, bir başka ifade ile bir meslekten beklenen doyum türlerinin sıralaması anlamına gelir.


Örneğin; Kendinizce bir maaş beklentiniz varsa hangi mesleğin hangi ücrete çalıştığını bilin. Bunun dışında ağır bir iş istemiyorum diyorsanız seçmeyi düşündüğünüz işin ağır iş içerip içermediğini bilmeniz lazım bu konuları iyice araştırın çünkü seçtiğiniz meslek beklentilerinizi karşılamalıdır.




Temel Meslek Grupları Nelerdir ?

Sizlere mesleğinizi seçmeniz konusunda fikir vermesi açısından temel meslek gruplarını sıraladım.

  1. Silahlı Kuvvetlerle İlgili Meslekler
  2. Yöneticiler
  3. Profesyonel Meslek Mensupları
  4. Teknisyenler, Teknikerler ve Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
  5. Büro Hizmetlerinde Çalışan Elemanlar
  6. Hizmet ve Satış Elemanları
  7. Nitelikli Tarım, Ormancılık Ve Su Ürünleri Çalışanları
  8. Sanatkârlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
  9. Tesis Ve Makine Operatörleri İle Montajcılar
  10. Nitelik Gerektirmeyen İşlerde Çalışanlar



Dipnot: Unutmayın ! kendinizi sadece bir alanla yada sadece bir meslekle sınırlamak zorunda değilsiniz.Kendinizi sınırlandırmayın çünkü birden fazla mesleğinizin olması daha kolay iş imkanı demektir. Bunun dışında kendinizi ilgi duyduğunuz diğer mesleklerde de geliştirip kariyerinizi buna göre oluşturup gelecekteki faktörlere göre meslek değişimleri yapabilirsiniz.




Ve... Veda Cümleleri

Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz ? Sizlerin de görüşlerinizi merak ediyorum belirtirseniz çok sevinirim. Bu yazıda imla kurallarına aykırı cümlelerim olduysa eğer beni bağışlayın. Çünkü kendi düşüncelerimi ilk defa böyle yazıp diğer insanlarla paylaşıyorum. Herkese iyi günler dilerim :)

"Saygılarımla "


* Unutmayın Kader Tercihlerinize Göre Şekillenir !

 - Mehmet Sever

Beni desteklemek istiyorsan veya bir sonraki konumuzu merak ediyorsan blog profilimi takip edebilirsin. Şimdiden destekleyen yahut desteklemeyen herkese çok teşekkür ederim. Umarım bu yazdıklarım ile hayatınıza bir katkıda bulunabilmiş, duygu ve fikirlerinize dokunabilmişimdir.

                       ♣♣♣♣♣♣

Dipnot: Eğer yazımızı tamamen okuduysan eksik, yanlış, karışık başlıklar gördüyseniz veya bunların dışında bir fikir belirtmek isterseniz çekinmeden yorumlarda belirtebilirsiniz. Her türlü görüş,fikir ve eleştiriye açığızdır :)






                                                         Kaynakça


Bu yazıyı yazarken konu işleyişi ve ilerleyişinde ilham aldığım, bazı tanımları alıntı yaptığım ve kullandığım görselleri edindiğim kaynaklar aşağıdaki gibidir;

















Yorumlar

Popüler Yayınlar