Evrenden bile eski galaksiler var mı ? Bigbang Yanılıyor mu ?

Büyük Patlama Teorisi Nedir ?

Merhabalar çoğumuzun bildiği üzere; "Büyük Patlama Teorisi" Evrenin 13.8 milyar yıl önce tekillik noktası denilen bir noktadan itibaren genişlediğini ve şuanda da git gide hızlanarak genişlemeye devam ettiğini iddia eden kuramdır.

                                                            Görsel kaynağı: webtekno.com

Bigbang Yanılıyor Olabilir mi ?

Peki sizce 100 yılı aşkın bir süredir bilim adamlarının çoğunun kabul gördüğü hu teori yanlış olabilir mi ? Tıpkı insanların eskiden dünya düzdür aksi düşünülemez demesi ve bu yanlış teorinin yüzlerce yıl kabul edilmesi gibi bizde 100 yıldır yanılıyor olabiliriz.

                                                                             Görsel kaynağı: ntv.com.tr 

Hubble ve James Web Arasındaki Fark

Şimdi bu kanıya nerden vardığımıza gelelim. Bu yıl bildiğiniz üzere hubbledan farklı olarak kızılötesi görüş özelliğine sahip bu güne kadar uzaya fırlatılan en gelişmiş teleskop uzaya fırlatıldı. Fırlatılmasından ve gerekli kontrollerinin yapılmasından sonra bilim adamları resmen bu teleskobu kullanmak için sıraya girdi. Teleskobu kullanan bir kaç bilim adamı hubbledan baktığımızda boş ve siyah görünen bir boşluğa çevirdi. Gördükleri şeye inanamadılar. Çünkü boşluk diye nitelendirilen alana kızılötesi teleskop JW ile baktıklarında aslında orada bir boşluk olmadığını ve hubbledan görünmeyen çok uzakta bir galaksi gördüklerini farkettiler. Bunun üzerine bu gördükleri galaksinin yaşını hesaplamak için hiç tereddüt etmeden gelen görüntülerden elde edilen verileri
kullandılar ve bu hesaplamadan sonra muazzam bir şey keşfettiklerini farkettiler.

Görselin kaynağı: trthaber.com

James Web Ne Keşfetti ?

Farkettikleri şey evrenin en eski galaksisisini keşfetmiş olmalarıydı. eskiydi.GLASS-z13 (GN-z13) olarak adlandırılan galaksi, 13,8 milyar yıl önce meydana gelen Büyük Patlama'dan sadece 300 milyon yıl sonra oluştu. 

                                                                  Görsel kaynağı: ntv.com.tr 

  

                                                                   Görsel: fizikolog.net

Bu muazzam birşey uzay bazında bu rakamları düşününce aslında Patlama'dan neredeyse hemen sonra ortaya çıkan bir galaksi keşfedildi diyebiliriz..
Peki konunun bigbang ile ne alakası var dediğinizi duyar gibiyim.

Konunun Gözlenebilir Evren İle İlişkisi 

Bu keşif gerçekten big bang teorisini ortadan kaldırabilecek potansiyele sahip. Neden mi ? Şöyle açıklayayım az önce ne demiştik ? Bilim adamları ne yapmıştı hubbledan gelen bir görüntüdeki rastgele bir noktaya ki bu nokta boşluk ve karanlık olarak görünüyordu ve rastgele seçilmişti. konuyu kafa karışıklığına sebep olmadan şöyle bağlayayım. "Gözlenebilir evren" diye bir kavram var bilmeyenler için bu kavramın anlamı bizim yani insanlığın şuanki teknoloji ile uzaya baktığımızda görebildiğimiz sınırsız galaksiden ve galaksi kümelerinden oluşan alana biz Gözlenebilir evren diye nitelendiriyoruz. 

                                                                 Görsel: kozmikanafor.com

Gözlenebilir Evren Nelerden Oluşur ?

Gözlemlenebilir evren milyarlarca galaksiyi barındırıyor demiştik peki size bir soru sorayım bu Gözlemlenen evrenin milyarlarca belki trilyonlarca galaksiden oluştuğu manasına mı geliyor? Geniş resme odaklanın ! Bu galaksi kümelerinin şehveti sizi aldatmasın gözümüzden kaçan bir şey var oda Gözlemlenen evrenimizin aslında trilyonlarca galaksi kümesinden oluşması dışında bu kümelere oranla daha da fazla birşey barındırıyor olması bu da karanlık veya boşluk dediğimiz yani boş olarak gördüğümüz kısımlar...

                                                                       Görsel: gelgez.net

Konunun Bigbang İle İlişkisi 

Eee hala konunun bigbang ile ne alakası olduğunu söylemedin dediğinizi duyar gibiyim  :) Şimdi demem o ki geçtiğimiz aylarda uzayda rastgele bir boşluğa teleskop çevirdik ve bugüne kadar keşfedilen en eski galaksiyi keşfettik. Peki ya medeniyetimiz biraz daha gelişip uzay teknolojisi konusunda şuanki teknolojiyi ardında bırakarak teknolojide çağ atlayıp uzayın bu dipsiz ürkütücü sessiz boşlukların aslında boşluk olmadığını daha da uzaklarda evrenimizin şuanki yaşı olan 13.8 milyar yıldan bile daha eski galaksiler olduğunu ve aslında bigbang teorisinin eksik olduğunu ve evrende daha önce birden fazla bingbang yaşandığını ve bizim evrenimiz sandığımız bölgenin de bu patlamaların herhangi birinden dolayı ortaya çıktığını keşfedebiliriz. Yada  bing bang teorisindeki sözde evreni oluşturan o ilk patlamanın öncesinde ne olduğunu bilmediğimiz halde patlamayı oluşturan ve genişlemeye neden olan bu enerjinin kaynağının ne olduğu sorusunun görmezden gelinerek dogru kabul edilen bu teorinin tamamen fasafiso olduğunu keşfedebiliriz. Umarım bu dediklerim keşfedildiği sırada hayatta oluruz ve bu keşiflere gözümüz ile şahitlik ederiz. 

                                                                   Görsel: fizikist.com

 Ve... Veda Cümleleri

Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz ? Sizlerin de görüşlerinizi merak ediyorum belirtirseniz çok sevinirim. Bu yazıda imla kurallarına aykırı cümlelerim olduysa eğer beni bağışlayın. Çünkü kendi düşüncelerimi ilk defa böyle yazıp diğer insanlarla paylaşıyorum. Herkese iyi günler dilerim :)

"Saygılarımla !"

 - Mehmet Sever 


Yorumlar

  1. Böyle devam reis güzel olmuş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Hayati kardeşim senden de bu onayı aldığıma göre işlem tamamdır :D

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar